Nieuwe perspectieven.

Vertrouwde waarden.

Alpiek wordt Dynapps

Vested: een normale manier van samenwerken

Door: Bart Stelder
19 augustus 2021 in
Vested: een normale manier van samenwerken
Daan Ebeling Koning
 


Wat is Vested?

“Vested® is een bedrijfsmodel, methodologie, mentaliteit en beweging voor het creëren van intensieve collaboratieve zakelijke samenwerking die echte win-win relaties mogelijk maken waarin beide partijen evenzeer toegewijd zijn aan elkaars succes.”

Wanneer toegepast, bevordert een Vested-aanpak een omgeving die innovatie stimuleert, wat resulteert in verbeterde service, lagere kosten en waarde die voorheen niet bestond - voor beide partijen”

Deze (vertaalde) uitspraak komt uit de Vestedway, een initiatief van de Tennessee Universiteit in samenwerking met de Amerikaanse luchtmacht.

Ik werd op deze methodiek gewezen door een van onze klanten. Dan denk je: dat zal wel een bedrijf zijn uit de zachte sector, maar nee! Het betreft hier een bedrijf dat toeleverancier is aan de olie-industrie. Een keiharde bedrijfstak.

In onze gesprekken werd duidelijk dat zij niet voor niets voor deze aanpak hadden gekozen. Door hun jarenlange ervaring in deze industrie hebben ze een enorme kennis opgebouwd over de processen, mogelijkheden en oplossingen. Omdat zij te maken hadden met een “normale” klant-leverancier relatie werd daar door de klant nauwelijks gebruik van gemaakt. De klant vroeg een product en zij leverden het product. 

De Vested manier van zakendoen zorgde ervoor dat ze eerder betrokken werden in het proces en zodoende hun kennis en kunde konden gebruiken om mee te werken aan de oplossing waarvan het product een onderdeel was. Dat product was zelfs soms niet het product wat ze in een normale “U vraagt, wij draaien-relatie” zouden hebben geleverd.

Voor ERP-implementaties geldt hetzelfde. Vaak worden wij gezien als leverancier van een product. Een ERP systeem is echter geen product, het is een onderdeel van de oplossing. Bedrijfsprocessen, bedrijfscultuur, procedures en het kennisniveau van de medewerkers zijn onlosmakelijk verbonden met een ERP oplossing. De software is slechts een deel hiervan. Het is dus belangrijk om ons als leverancier van ERP software vroegtijdig in de ERP-plannen te betrekken. Op deze manier kunnen wij dan onze kennis, kunde en ervaring inbrengen en zo helpen voor de klant de goede beslissingen te nemen. 

Wij zijn inmiddels met een aantal klanten voorzichtig gestart met de op “Vested” gebaseerde samenwerking. De eerste resultaten zijn buitengewoon positief. We praten mee op strategisch niveau en worden vroegtijdig betrokken bij hun plannen. De relatie is veranderd van een klant-leverancier relatie naar een relatie op basis van gelijkwaardigheid, waarbij het wederzijds vertrouwen enorm is gegroeid. We kunnen ook veel beter de meerwaarde van de software en onze ondersteuning aangeven. De klanttevredenheid is in ieder geval hoog en zeker niet onbelangrijk: onze medewerkers zijn ook uiterst tevreden, mede omdat ze hun kennis goed kwijt kunnen.

De volgende stap is met meer van onze klanten deze weg op te gaan. Verder onderzoeken of we de methodologie en tools die achter de Vested manier van werken zit kunnen gaan gebruiken. 

Wil je meer weten over deze manier van samenwerken? Bel me gerust op 06 31546264

Links: https://www.vestedway.com/


Vested: een normale manier van samenwerken
Daan Ebeling Koning 19 augustus 2021
Deel deze post
Labels