Nieuwe perspectieven.

Vertrouwde waarden.

Alpiek wordt Dynapps

Meer verkoop- en servicekansen met omnichannel

Door: Bart Stelder, salesconsultant/mede-eigenaar
16 juni 2022 in
Meer verkoop- en servicekansen met omnichannel
Daan Ebeling Koning
 


Steeds meer winkeliers bieden klanten de mogelijkheid om, naast het fysiek winkelen, aankopen te doen via het web. Zo kan de klant zelf bepalen via welk kanaal hij/zij aankopen doet. Belangrijk is dat alle schakels in het proces goed samenwerken en je inzicht en overzicht hebt in de hele keten. De omnichannel-software van Odoo ondersteunt dit.
Wat zijn de valkuilen en voordelen van omnichannel?


Snel geld verdienen?
Wil je je klanten bedienen op de manier die het meest bij hen past, dan ‘moet’ je als retailer eigenlijk beide kanalen aanbieden. De cijfers over winkel- versus online-verkopen variëren flink. Ze zijn net zo divers als de meningen van deskundigen over de toekomst van fysieke winkels. Feit is dat beide mogelijkheden er zijn en dat ze allebei veel worden gebruikt.

Stel… je hebt al een winkel, huurt voor een paar euro per maand een online-winkel en voilà: je kunt starten met verkopen. Als we het zo zeggen lijkt wel erg makkelijk snel geld verdienen. De praktijk is echter weerbarstiger. Het aanmaken van de winkel is inderdaad relatief eenvoudig. Maar hoe ga je om met de leveringen? Breng je de zendingen zelf weg naar de pakketshop of laat je ze ophalen? Hoe ga om met retourzendingen? Laat je ze afleveren bij de winkel? Wie ontvangt ze? Zet je ze terug in de voorraad?

Wat is omnichannel?
Omnichannel helpt je bij bovenstaande vragen. Maar wat is omnichannel? Omni betekent alles, alom. Een omnichannel-oplossing is dus een allesomvattende oplossing die veel méér is dan een webwinkel gekoppeld aan een kassa. Het is een oplossing waarin je alle informatie over je klant, product en/of dienst samenvoegt.

Omnichannel: dat is ook voorraadbeheer en acties
Heb je een fysiek product? Hoe ga je dan om met je voorraad? Werk je vanuit een gezamenlijke voorraad? Hoe ga je om met klanten die iets reserveren of weg laten hangen? Maar ook: wat doe je met kortingsbonnen, vouchers en/of gecombineerde (spaar)acties? Allemaal zaken waar je goed over na moet denken. Maar vooral ook die je dient te regelen voordat je begint aan je online-verkoop.

Laat je niet afschrikken
Mijn advies: laat je niet afschrikken! Want met een online-verkooppunt naast je fysieke winkel, heb je extra servicemogelijkheden voor je klanten. Ik denk met je mee:
-        Je kunt aankopen in de winkel bij de klant thuis laten afleveren.
-        Je kunt online-bestellingen laten retourneren in de winkel.
-        Laat producten die je niet op voorraad in je winkel hebt, vanuit het magazijn via de workflow van de webshop naleveren.
-        Verbind online-acties aan winkelbezoek.
-        Via de webshop kun je klanten herhaalbestellingen laten plaatsen.
-        Je kunt faciliteiten combineren. Denk aan betalingen op rekening en het direct verwerken en betalen van online-aankopen in de winkel.

ERP-systeem dat omnichannel ondersteunt
Een IT-systeem dat bovengenoemde mogelijkheden ondersteunt is belangrijk. Bestaande kassasystemen zijn hierbij vaak niet (meer) toereikend. Het gevolg: veel extra werk! Denk aan het plegen van extra telefoontjes naar andere filialen en/of het magazijn, lijstjes op en naast de kassa enzovoorts. Een ERP-systeem met een geïntegreerde kassa is een onmisbare omnichannel online-oplossing.

Odoo ondersteunt omnichannel
De software van Odoo ondersteunt alle vormen van verkoop zoals directe verkoop, online verkoop, een webwinkel, Marktplaats, verkoopplatforms zoals Bol en Amazon en kassaverkopen.
Over de kassa gesproken… Odoo heeft de geïntegreerde kassa-oplossing getransformeerd van een afrekensysteem naar een informatiebron met afrekenmogelijkheden.

Wil je meer weten? Bel eens met Alpiek (085 3330008) of stuur me een e-mail: bart.stelder@alpiek.com. Ik leg je graag vrijblijvend uit wat Odoo voor jou als omnichannel-ondernemer kan betekenen.

Meer verkoop- en servicekansen met omnichannel
Daan Ebeling Koning 16 juni 2022
Deel deze post
Labels