Nieuwe perspectieven.

Vertrouwde waarden.

Alpiek wordt Dynapps

Gaat Odoo met Tesla concurreren?

Door: Bart Stelder, mede-eigenaar
3 februari 2022 in
Gaat Odoo met Tesla concurreren?
Daan Ebeling Koning
 


Geen zorgen. Odoo gaat geen elektrische auto’s bouwen. Sterker nog, Odoo gaat niets bouwen. En toch is Tesla een van de grootste concurrenten van Odoo. Ik zal dit proberen uit te leggen. 

Nederland kent circa 1.8 miljoen bedrijven (bron: CBS). Pakweg 350.000 bedrijven hebben een  grootte of een georganiseerdheid om met ERP te kunnen/moeten werken. 

Er zijn veel ERP oplossingen in de markt, variërend van hele specifieke punt oplossingen tot brede all-in-one systemen. 

Als accountmanager heb ik met Odoo als flexibel all-in-one pakket een bevoorrechte positie. Meestal kunnen we aan alle initiële wensen/eisen positief tegenmoetkomen. Dit betekent dat ik per week met vier tot vijf bedrijven aan tafel zit om te praten over de invoering van ERP systeem. 

In deze gesprekken gaat het over functionaliteit, zoals CRM, MRP, WMS, inkoop, projecten, urenschrijverij, facturatie, boekhouding, HR en noem maar op. Uiteraard praten we over de implementatie, waarbij ik uitleg dat het implementeren van een ERP systeem een zaak is van processen, mensen en uiteindelijk ook Odoo. 

Nadat de conclusie is getrokken dat er inderdaad een ERP systeem moet komen gaat de discussie richting kosten, waarbij er gekeken wordt naar zowel de kosten voor de aanschaf/licenties, als de kosten voor implementatie. 

Uiteraard wordt Odoo vergeleken met andere aanbieders. Ook weer goed voor mij als accountmanager van Alpiek/Odoo is dat Odoo op beide gebieden positief afsteekt tegen de concurrentie. Odoo heeft een financieel uiterst aangename licentie structuur en omdat het systeem relatief gemakkelijk en snel implementeert vallen ook de kosten voor de implementatie ten opzichte van de concurrentie lager uit. 

Al met al kunnen we de SAPs, Exact’s, Netsuites, AFAS-sen, Ridders en Dynamics-se van deze wereld zowel op functionaliteit als kosten goed de baas.

Echter… en nu raken we het punt. Er is een concurrent waarvan ik met alle discussies over functionaliteit, mogelijke besparingen en hogere winsten niet kan winnen:

Kies je als DGA of eigenaar van de zaak voor de investering in een ERP systeem, of besteed het geld toch liever aan een nieuwe mooi Tesla.

Vandaar dat ik altijd zeg: onze enige echte concurrent is Tesla.

   


in Blog
# Blog
Gaat Odoo met Tesla concurreren?
Daan Ebeling Koning 3 februari 2022
Deel deze post
Labels