Nieuwe perspectieven.

Vertrouwde waarden.

Alpiek wordt Dynapps

Ga voor onafhankelijk advies bij ERP-selectieproces

9 mei 2023 in
Ga voor onafhankelijk advies bij ERP-selectieproces
Daan Ebeling Koning
 


Bij het selecteren van een ERP-systeem komt veel kijken. We adviseren potentiële klanten regelmatig voor dit selectieproces samen te werken met een onafhankelijk adviseur. Want Odoo is voor heel veel bedrijfstakken en bedrijven hét ERP-systeem, maar niet voor alle. Klinkt dat als klanten wegjagen? Niet voor Alpiek, want ons motto is: ga voor ERP-software die past bij jóuw bedrijf, jóuw processen en jóuw team. We nemen je mee in onze beweegredenen, delen ins & outs en namen van echt onafhankelijke adviseurs.

Onafhankelijk ERP-adviseur: van heldere doelen tot shortlist met partners

Een ERP-adviseur ondersteunt bij het (nog) duidelijker krijgen waaraan ERP binnen een bedrijf moet bijdragen en welke processen je wil ondersteunen met ERP-modules. Maar ook of processen nog meer of anders kunnen worden geoptimaliseerd tot welke systemen/leveranciers en implementatiepartners in je shortlist passen.

Selectievragen ERP-systemen

We nemen je mee in een aantal vragen die een onafhankelijk adviseur je zal stellen.

  1. Wat is het middellange doel van je bedrijf? Denk bijvoorbeeld aan gezonde groei, werk je toe naar een bedrijfsovername of heb je zelf overname-ambities, zijn er buitenlandse plannen, wil je je assortiment en/of distributiekanalen uitbreiden, kamp je met personeelstekorten, wil je efficiënter werken etc.
  2. Sta je open voor standaardisatie van processen of moet/wil je maatwerk? Hoe meer standaardisatie hoe meer flexibiliteit en besparing van kosten.
  3. Welke processen (en systemen) wil je koppelen? En in welk tijdspad?
  4. Wat moet ERP ‘opleveren’? Wat is je doel, welk probleem wil je oplossen?
  5. Zijn er specifieke eisen waaraan jouw branche/bedrijf moet voldoen?
  6. Wil/kun je zelf en/of teamleden participeren/tijd vrijmaken voor het gehele ERP-proces? Van selectie tot implementatie. Of is het slimmer om met een externe projectmanager te werken?
  7. En natuurlijk: wat is je budget.

Eerst ERP-systeem of eerst ERP-leverancier kiezen?

Is er duidelijkheid over doelen, wensen en eisen dan volgt de stap van het samenstellen van een shortlist van mogelijke ERP-systemen en ERP-leveranciers. Ook hierbij kan een onafhankelijk adviseur een rol spelen. Natuurlijk wil je een gebruiksvriendelijk systeem met functionaliteiten die van toepassing zijn op jouw bedrijf, omvang en die past bij je toekomstplannen. Maar de keuze voor een professionele ERP-leverancier die past bij jouw branche, team, werkwijze en support verleent is óók belangrijk.

Projectmatig implementeren: in house of externe projectmanager? 

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een systeem en leverancier dan komt de volgende stap: implementeren van het systeem. Ons belangrijkste advies: onderschat het niet. Een goede voorbereiding… afijn je kent de uitdrukking. En dat geldt zeker ook bij het implementeren van ERP-software.

Ga je dat als team zelf doen of doe je een beroep op een tijdelijke extern projectmanager? Ook deze keuze is belangrijk om te doorgronden en de voor- en nadelen te overwegen.

Onafhankelijke ERP-adviseurs: bureau of freelancer 

Er zijn verschillende bureaus en zelfstandige consultants die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden bij het kiezen van ERP-systemen. We delen een aantal namen met je. Zijn deze dan nog wel onafhankelijk denk je wellicht? Ja! Juist bij deze partijen staan wij voor hun onpartijdigheid:

www.ERP-selectie.nl
www.hvd-partnerinprojects.nl 
www.nederlandskenniscentrum.nl
www.erpcompany.nl

We zijn benieuwd! 

Zijn Odoo en Alpiek de juiste match voor jouw bedrijf, dan maken we graag kennis. Zo niet, dan hopen we dat een andere systeem jouw bedrijf verder mag brengen. Want dát ERP veel kan betekenen voor de bedrijfsvoering van elke ondernemer is zeker! 
Bel 085-3330008 of stuur me een e-mail: bart.stelder@alpiek.com of ben.giesen@alpiek.com

Ga voor onafhankelijk advies bij ERP-selectieproces
Daan Ebeling Koning 9 mei 2023
Deel deze post
Labels