Het jaar 2019 is voorbij. Het was een mooi jaar. Als trotse partner van Odoo hebben we weer veel bedrijven mogen begeleiden bij de implementatie en het gebruik van Odoo. Het nieuwe jaar wordt, wat ons betreft, nog mooier. Als Alpiek zijn wij een team van bevlogen mensen die gedreven zijn klanten te helpen bij de duurzame implementatie en gebruik van Odoo en het ontwikkelen van vernieuwende producten.
Alpiek is ontstaan uit de visie dat werknemers binnen organisaties te weinig bezig zijn met de activiteiten waar zij hun kracht en energie uithalen. Dat is zonde. Plezier in je werk geeft immers het meeste en beste resultaat zowel op de korte als de lange termijn.
Verloopt een Odoo-implementatietraject altijd vlekkeloos? Natuurlijk niet. Er zijn altijd momenten van twijfel en onzekerheid. Tijdens de implementatie, zo hebben wij vaak gemerkt, komt altijd een fase die wij de ‘kritische periode’ noemen. De implementatie blijkt toch wel complex en soms komt dan aan het licht dat er ook uitdagingen liggen voor het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Er kan onzekerheid ontstaan bij de medewerkers van het bedrijf. In ieder implementatietraject is daarom erg belangrijk om verwachtingen van klant én implementatiepartner uit te spreken en af te stemmen. Door bij de start van de implementatie hierover duidelijk te zijn naar de klant, kan een hoop frustratie worden voorkomen.
Als een bedrijf de keuze heeft gemaakt voor Odoo dan is het zaak dat de eisen, wensen en gedachten goed aan ons over worden gedragen. De klant heeft de kennis van het bedrijf, wij hebben de kennis van het systeem. Een beproefde methode hiervoor is het schrijven van 'user stories'. Deze user stories (een korte beschrijving wat de gebruiker wil) geven ons als implementatie partner de ruimte om te zoeken naar de beste oplossing van de vraag. Werk je alleen met wensen en eisen, dan krijg je die oplossing ook. Echter, deze is vaak complexer en duurder omdat er dan toch vaak maatwerk bij komt kijken.
We hanteren altijd een gefaseerde invoering voor de implementatie van Odoo. De eerste stap is altijd een analyse. In deze analyse wordt bepaald in hoeverre Odoo inderdaad de oplossing is die we gezamenlijk voor ogen hebben. Alhoewel Odoo vol met functionaliteit zit, zijn er altijd zaken die enige aanpassing behoeven. Deze gaps (gaten) worden beschreven in de analyse.
De tweede stap is de Proof of Concept (PoC). Het is onze ervaring dat vroegtijdig ontwikkelen van maatwerk vaak niet het resultaat heeft wat we graag zouden willen zien. Om dit te voorkomen gaan we voor de PoC uit van de standaard functionaliteit van Odoo. We beperken ons op dat moment zoveel mogelijk tot het configureren.
In de navolgende fasen wordt herhalend de functionaliteit ontwikkeld/gefinetuned totdat we het systeem precies hebben zoals de gewenste functionaliteit dat eist.
Een van de grootste tegenvallers tijdens een implementatie die wordt ervaren door klanten is de hoeveelheid testwerk. Testen is echter 'key' voor het succes van de implementatie! Als Odoo live gaat verandert er veel voor de gebruikers: een ander systeem, andere functies, nieuwe werkprocessen enzovoort. Fouten kun je er dan niet bij hebben. Door veel en goed te testen kun je dit bereiken.
Uiteindelijk bereiken we het doel: duurzame implantatie, waardoor de klant makkelijker en met plezier werkt en zich kan richten op zijn core business. Wij streven er naar dit plezier weer terug in de organisatie te brengen. Dit leidt uit onze ervaring tot een enorme tijdsbesparing en efficiëntieverbetering binnen de organisatie. Alpiek staat voor duurzaam implementeren. Helder zijn over het doel, maar ook over de mogelijke hobbels naar dat doel toe. Om uiteindelijk echt te zorgen voor duurzame verbetering!
Wil jij in 2020 met jouw bedrijf ook echt bezig zijn met activiteiten waar jij en je collega’s goed in zijn? Activiteiten waar je kracht en energie uithaalt? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden van werken met Odoo.
Kijk op www.alpiek.nl / www.odoo.nl of bel met 085-3330008
Alpiek wenst iedereen een gezond en gelukkig 2020!
Alpiek gaat weer voor duurzaam in 2020