Nieuwe perspectieven.

Vertrouwde waarden.

Alpiek wordt Dynapps

Hoera, ik heb een Brouwerij! Help, ik heb een Bedrijf...

Door: Bart Stelder
20 juni 2019 in
Hoera, ik heb een Brouwerij! Help, ik heb een Bedrijf...
Daan Ebeling Koning
 


In de afgelopen jaren heb ik een groot aantal kleine en grote brouwerijen bezocht. Wat mij opvalt en bijzonder treft is de liefde voor het brouwvak dat je bij al deze brouwerijen tegenkomt. De meeste gesprekken beginnen dan ook over de kwaliteit van het bier, de mogelijkheden van de installatie en de verschillende bieren die gebrouwen worden.

Toch is er meestal wel een reden waarom ze mij gevraagd hebben om toch eens van gedachten te wisselen. Dat gaat dan vaak over de bedrijfsmatige kant van het bedrijf. Een kant waar veel bierbedrijven mee worstelen, zeker als ze gaan groeien.

In de meeste brouwerijen zie ik hetzelfde beeld. De boekhouding wordt gedaan in een (goedkoop) online pakket, dat in het beste geval ook gebruikt wordt voor het verzenden van facturen. De voorraad wordt bijgehouden in een spreadsheet. De klanten staan ook in een spreadsheet of in het mail-systeem. Recepten staan in het beste geval in een schriftje, maar soms ook op losse bladen. De prijs is gebaseerd op wat er in de markt gevraagd wordt. De winstgevendheid wordt bepaald aan de hand van het saldo op de bank.

Op zich is hier natuurlijk niets mis mee. Echter, als de brouwerij gaat groeien, de belastingdienst zich begint te roeren, de vaste klanten niet zo vast blijken te zijn, de cash-positie minder positief is en de voorraden (inclusief incourant) toenemen, dan blijken al die verschillende systemen niet meer voldoende en moet er een meer structurele oplossing komen.

Een ERP-systeem is dan een oplossing. Maar wel een systeem waarin alle benodigde functies volledig geïntegreerd zijn. En een systeem dat betaalbaar is. Want een goed ERP-systeem helpt jou bedrijf om je nog meer te kunnen richten op het werk als bierbrouwer, waarbij het systeem jou ondersteunt met de volgende zaken:

• Klant contacten (mails, afspraken, notities) 

• Traceren van grondstof/leverancier tot eindproduct/klant 

• Vastleggen van recepten, inclusief aanpassingen

• Factureren

• Boekhouden

• Accijns aangifte voorbereiden

• Btw-aangifte voorbereiden

• Inkopen inclusief adviezen

• Planning van je productie

• Planning van je voorraad (oudste voorraad eerst)

nog veel meer…

Wil je meer weten? Over wat een Erp-systeem zoals Odoo voor jou bedrijf kan betekenen? Zodat jij je op je core business kunt richten? Veel brouwerijen gingen je al voor.

Neem dan contact op met Alpiek B.V. via 085 – 3330008 en vraag naar Bart Stelder.


Hoera, ik heb een Brouwerij! Help, ik heb een Bedrijf...
Daan Ebeling Koning 20 juni 2019
Deel deze post
Labels